In 2002 was Philaned de eerste online postzegel tentoonstelling op internet. Inmiddels zijn er al meer online tentoonstellingen. We noemen hieronder drie websites met een groot aantal inzendingen van hoge kwaliteit door auteurs/verzamelaars uit de hele wereld.

 


De American Philatelic Society heeft samen met Youtube een kanaal aangemaakt waar filatelistische video's kunnen worden geplaatst.  Daaronder zijn 46 Youtube filmpjes. Het is niet duidelijk of het hier om inzendingen gaat of dat APS zelf een selectie gemaakt heeft van interessante filmpjes en die gelinkt heeft aan deze site ? Alle video's worden op een professionele manier gepresenteerd door Graham Beck. Interressant is bijvoorbeeld de video "cornflakes" waarbij de geallieerden aan het einde van WO-2 posttreinen bombardeerden om vervolgens namaak postzakken met propagande brieven en fake postzegels de Duitse Post gebruikten om propaganda te verspreiden.

 

Dit is een persoonlijke, not for profit website van Milan Černik, een Tsjech die in Praag woont en Bretislav Janik. De laatste is minister van cultuur en voorzitter van het commitee van aanbeveling. Iedereen die dat wil kan een inzending insturen. Er zijn geen kosten aan verbonden maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. Interessant is ook dat het mogelijk is om een link naar individuele philatelistische websites te maken. Wie wil kan zijn/haar bijdrage ook zelf invoeren bij de server van Exponet. Na een mailtje aan Milan krijg je login en wachtwoord. De website heeft meer dan 1000 !! inzendingen. Om zoveel inzendingen toegankelijk te maken moet een bezoeker gericht kunnen zoeken.  Dat is de reden dat de organisatie bezig is met een transfer naar een nieuwe website waar uitgebreid gezocht kan worden. (werelddeel, land onderwerp, tijdsperiode, naam van de inzender, land van de inzender, meest bekeken item per dag, maand, postgeschiedenis etc.) Kennelijk hebben ze bij de oorspronkelijke opzet niet bedacht dat het zo’n succes zou kunnen worden.

De inzendingen komen uiteraard voor een belangrijk deel (50% ?) uit Tsjechië maar daarnaast ook uit de hele wereld (Duitsland, Frankrijk, VS, Canada, Zuid Afrika, Italië,etc). Bij de 400 thematische inzendingen zijn er ook 4 uit Nederland. Vrijwel alle bijdragen zijn – net als bij APS -afgeleid van tentoonstellingskaders.  Nadeel is wel dat het een ratjetoe van talen is met tjechisch als ontsluitingstaal. Alle inzendingen kunnen uitvergroot worden en zijn goed leesbaar. Exponet vermeld geen jury scores maar werkt aan een classificatie. (goed, erg goed en hoge kwaliteit)

 

StampOnTheWeb is een initiatief van de AICPM, Associazione Italiana Collezionisti Posta Militare, de Italiaanse Vereniging van Verzamelaars van Militaire Post. De AICPM is de grootste Italiaanse vereniging die zich met  militaire postgeschiedenis bezig houdt.  Onder de menukeuze “4000 online verzamelingen” vind je een portal site met links naar een groot aantal philatelistische websites. (Ook KNBF heeft een link op deze site.) De ontsluitingstalen zijn engels, frans, duits, italiaans, spaans, Nederlands, grieks, pools,nederlands en koreaans !! Op deze site zijn 138 inzendingen te vinden van tentoonstellingen in 2013 en 2014. Interessant aan deze site is ook het feit dat inzendingen gedownload kunnen worden op e-reader!

StampOnTheWeb is noch een zoekmachine noch een domme stapelaar van links, maar een eenvoudige stukje gereedschap waarmee snel directe links kunnen worden gevonden die de bezoeker naar de die delen van het web leiden waarvoor hij of zij belangstelling heeft. De informatie werd en wordt vergaard daar een aantal actieve filatelistische bronnen (lees: websites die door StampOnTheWeb zorgvuldig worden geselecteerd). Alle links zijn in januari 2016 getest. Ze zullen periodiek worden gecontroleerd en bijgewerkt, zodat alleen actieve links vermeld worden. Filatelisten worden uitgenodigd om nieuwe links voor te stellen en om melding te maken van incorrecte of ‘dode’ links, zodat de site voortdurend door gebruikers wordt uitgebreid en verbeterd .

 

Filahome is een aantrekkelijke site onder redactie van Ruud van Capelleveen die uitnodigt tot een reis door de wereld van postzegels. Het bevat actuele informatie over de handel in postzegels. De informatie is alfabetisch op land gerangschikt en bevat daarnaast een uitgebreide encyclopedie van de filatelie. En via de site worden drie e-bundels verzamelwoede te koop aangeboden. Elke bundel bevat 100 colums over allerlei onderwerpen die interessant zijn voor de waarachtig geïnteresseerde postzegelverzamelaar. Na betaling zijn de colums direct als pdf of e-reader bestand te downloaden. Ook is er de mogelijkheid om je te abonneren op de nieuwsbrief van Filahome.

 

Dieter Hoof is hoogleraar pedagogiek en didactiek aan de Technische Universiteit van Braunschweig maar ook een hartstochtelijke postzegelverzamelaar.  Zijn onderwerp is de Brandenburger Tor. Op zijn website dieterhoof-paedagogik-kultur.de vindt je een veelzijdige en interessante verhandeling over de Brandenburger Tor: ‘Das Brandenburger Tor in Berlin und die Leidenschaft der Sammler’. Het is een overwegend filatelistische verzameling die wetenschappelijk is opgezet en zeer informatief is. Dat Hoof een hartstochtelijk verzamelaar is, blijkt wel als je door zijn verzameling scrolt. Alleen het kijken naar de vele illustraties is al een waar genoegen. Wie de moeite neemt ook zijn teksten te lezen, realiseert dat hier een ‘gründliche’ wetenschapper zijn beschouwelijke Plaudereien (babbels) graag deelt met de lezer. Hoof geeft in zijn beschouwingen ook nuttige tips voor Brandenburger-Tor-verzamelaars. Voor de verzamelaar, en niet alleen de filatelistische, biedt deze website veel kijk- en leesplezier. [met dank aan P.Prins]

 

Op de website www.philatelie.me presenteert Günther Steinbock elf philatelistische verzamelingen met de nadruk op de geschiedenis van de luchtpost en luchthavens van Berlijn. Op de website zijn ook acht philatelistische naslagwerken over deze onderwerpen integraal opgenomen. De in 2012 opgerichte website is nu door zo’n 25.000  bezoekers gevolgd, en wordt vanaf 2014 jaarlijks aangevuld met nieuwe aanwinsten, voor de laatste keer in 2018. Dat levert mooie afbeeldingen op voor de filatelistische verzamelaar. Daarnaast heeft hij de scans van negen één-kader-tentoonstellingen ook op de website gezet. En Steinbock heeft zijn eigen naam verwerkt in een thematische verzameling over de steenbok. Al met al een interessante website waarop verzamelaars vanuit verschillende invalshoeken een tijdje bezig kunnen zijn. [met dank aan P.Prins]